Prijsvraag Nurnberg

locatie:Nürnberg, Zuid Duitsland
type:Prijsvraag
jaar:2012
Een plein leeft nu, is gebouwd op het verleden en kijkt naar de toekomst… het krijgt vorm in gebouwen, gebeurtenissen en verhalen.


De mens gebruikt de stad en de openbare ruimte, hij creëert deze ruimtes naar zijn idealen, geeft er zijn identiteit aan mee en onderwerpt de ruimtes aan de tijdgeest van het heden. De Haupt- en Obstmarkt in Nürnberg (Zuidduitsland) hebben een groot aantal veranderingen meegemaakt. Door de eeuwen heen zijn de menselijke impulsen verdwenen, vergeten of fysiek veranderd. Oorspronkelijk een moeras, vervolgens een joodse nederzetting en uiteindelijk de Haupt- en Obstmarkt. De gotische fontein en de kerk aan de Hauptmarkt zijn zichtbare getuigen uit het verleden. Maar wie weet dat hier ooit een joodse synagoge was? En wie heeft kennis van de ondergrondse bunker uit de Tweede Wereldoorlog onder de Obstmarkt?

Het idee is om deze verhalen in de openbare ruimte beleefbaar en zichtbaar te maken. Het hart van Nürnberg wordt in het ontwerp als openluchtmuseum beschouwd waar men met het verleden, het heden en de toekomst in aanraking komt:

VERLEDEN:
Door de markering met cirkels, die in de hergebruikte historische pleinbestrating ingevoegd worden, krijgen historische plekken en bouwwerken meer aandacht. De cirkels staan voor rimpels in een wateroppervlak die ontstaan als er invloeden van buitenaf inwerken en de vrijkomende energie in golven verder getransporteerd wordt. Deze rimpels staan symbool voor de impact op plekken en bouwwerken in de openbare ruimte en hun waardering.

HEDEN: De inrichting van de Haupt- en Obstmarkt is gericht op het dagelijkse gebruik en de multifunctionaliteit van het plein. Zo is er veel ruimte voor evenementen maar zijn er ook kleinschaligere ruimtes zoals een verhoogde vlonder voor verblijfs- en horecafuncties aan de rand van het plein.

TOEKOMST: Kinderen zijn onze toekomst. Hun handelingen zullen een invloed op de openbare ruimte hebben. Een interactief waterspeelelement op het plein symboliseert de toekomstige impact van deze generatie. Door het gezamenlijk handelen van de kinderen worden een aantal ondiepe cirkels op het plein met water gevuld. De impact van de kinderen wordt zichtbaar en tegelijkertijd transformeert het plein naar een geliefd waterspeelplein.
  • Afbeelding Prijsvraag Nurnberg 1
  • Afbeelding Prijsvraag Nurnberg 2
  • Afbeelding Prijsvraag Nurnberg 3
  • Afbeelding Prijsvraag Nurnberg 4
  • Afbeelding Prijsvraag Nurnberg 5